In functie de sezonul pentru care au fost concepute, producatorii impart anvelopele in 3 categorii:
Anvelope de iarna
Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cel de vara si au un profil ce ajuta la pastrarea controlului chiar si la temperaturi negative. Sub temperaturi de 7 grade Celsius aceste anvelope sunt recomandate chiar si pentru rularea pe asfalt uscat. Pot fi recunoscute prin marcajul “M + S” (sau “M.S.” sau “M & S”) conform legislatiei europene sau “Munte/Fulg de zapada” conform celei americane. Anvelopele late, de viteza, altele decat cele produse special pentru zapada, nu sunt potrivite pentru condiitile de iarna.
Anvelope all season / all weather
Anvelopele all season ofera performante medii in majoritatea conditiilor de trafic dar fiind rezultatul unui compromis tehnologic, nu pot oferi performante maxime nici vara la temperaturi ridicate sau pe zone umede, nici iarna pe zapada sau polei. Anvelopele “pentru toate anotimpurile” tind sa se intareasca si sa piarda aderenta in jurul a 0 grade Celsius. Aceasta pierdere de aderenta si implicit de tractiune, poate fi esentiala in pentru securitate in momente critice (ex: frane puternice neprevazute, frane in curbe). Deoarece sunt un compromis, majoritatea producatorilor nu ofera acest tip de anvelope ci doar de iarna sau de vara.
Prin urmare, dacă pe anvelopele “All Season” apar literele M şi S şi, eventual, semnele distinctive, acest lucru atestă că puteţi circula şi iarna cu aceste anvelope – dar se recomandă o atenţie mult mai mare.
Anvelope de vara
Anvelopele de vara sunt mai tari pentru a evita uzarea lor prematura la temperaturi ridicate si au un profil ce preintampina fenomenul de acvaplanare. Sunt ideale pentru a circula cand temperatura depaseste 7 grade Celsius.