Profil iarna

175/70/14   

 •  Nokian

185/65/15

 • Sebring 601
 • Hankook
 • Yokohama
 • Nokian WR D4

195/65/15

 • Sebring 601
 • Kleber Krisalp HP2
 •  Yokohama
 •  Nokian WR D4

 

195/70/15C  

 • Sebring Van Winter 201
 • Nokian WR C Van 

                 

205/55/16    

 • Nokian WR D4
 • Sebring Snow 601

 

225/70/15C

 • Sebring Van Winter 201
                                              
                     

           

           Anvelopele sunt noi și beneficiază de montaj gratuit!

             Pentru alti producători și alte dimensiuni vă rugăm să ne contactați telefonic!
0740569813 sau 0232245121

 
Modificarile de lege privitor la anvelopele de iarna intra in vigoare in data de 01.11.2011.      

      Conform OUG 195/2002 definitia anvelopelor de iarna este urmatoarea: anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei

cauciucuri iasi

Natiunilor Unite CEE-ONU nr 54, dupa caz. In directiva 92/93/CE prin pneu se intelege orice pneu nou , inclusiv un pneu de iarna prevazut cu gauri pentru stifturi, original sau de schimb, destinat montarii la vehiculele reglementate de Directiva 70/156/CEE.

Din modificarile legale rezulta ca este interzisa si se sanctioneaza cu contraventie:
– conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna;
– conducerea autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maximum autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe rotile axei / axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau ale echipamente antiderapante omologate;
– conducerea autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna.

Sanctiunile aplicabile de politia rutiera, in baza OUG 195/2002:

-De la 9 pana la 20 puncte amenda;
-Amenda contraventionala aferenta punctelor;
-Retinerea certificatului de inmatriculare;

Amenzi suplimentare intre 2500 RON si 4000 RON se aplica pentru circulatia autovehiculelor cu lanturi montate pe roti, pe portiunile de drum care nu sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei cat si pentru efectuarea transportului de marfuri sau de persoane fara ca autovehiculele sa fie dotate cu anvelope de iarna.

O masura in plus este ca, in cazul in care un accident pe drumurile publice a avut loc din cauza lipsei din dotarea autovehiculelor,  conform OG 43/1997 privind regimul drumurilor, conducatorul auto /operatorul de transport/intreprinderea va suporta, la solicitarea administratorului drumului, contravaloarea daunelor si costurile aferente repararii sau inlocuirii elementelor de drum degradat/distrus.

In concluzie, avand in vedere ansamblul noilor reglementari privind anvelopele de iarna, se recomanda utilizarea lor in sezonul rece, atat de catre autoturisme, cat si de autovehiculele de transport, fie de persoane sau de marfa.

Szabo Biborka, Consilier juridic, Autonet Import

TIPURI DE ANVELOPE:

In functie de sezonul pentru care au fost concepute, producatorii impart cauciucurile in 3 categorii:

Anvelopele de iarna – caracteristici

 Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cel de vara si au un profil ce ajuta la pastrarea controlului chiar si la temperaturi negative. Sub temperaturi de 7 grade Celsius aceste cauciucuri sunt recomandate chiar si pentru rularea pe asfalt uscat. Pot fi recunoscute prin marcajul  “M + S” (sau “M.S.” sau “M & S”) conform legislatiei europene sau “Munte/Fulg de zapada” conform celei americane. Anvelopele late, de viteza, altele decat cele produse special pentru zapada, nu sunt potrivite pentru condiitile de iarna.